woensdag 13 januari 2016

In memoriam Piet Steenkamp

Onderstaand artikel is ook als ingezonden stuk verschenen in het ED op 15 januari 2016

foto van ANP-archief.nl
Postuum eerbetoon aan prof. Piet Steenkamp.

Afgelopen dinsdag kwam het bericht in de media dat al op vrijdag 8 januari  de grondlegger en aartsvader van het CDA was overleden op de respectabele leeftijd van 90 jaar. Deze grote politicus die al vanaf 1967 een aanloop nam en honderden spreekbeurten gaf om de geesten bij CHU, ARP en KVP rijp te maken voor een fusie die in 1980 zijn beslag kreeg. Deze combinatie van confessionele partijen was daarna erg succesvol. Steenkamp was niet alleen een bevlogen politicus maar ook een belezen en gedreven wetenschapper. Zelf heb ik als student Technische Bedrijfskunde in de jaren rond 1980 aan de Technische Universiteit te Eindhoven les gehad van deze kleine maar wijze man. Hij had een verfijnd woordgebruik en een ietwat te hoog stemgeluid. Hij gaf het vak Sociaal Recht samen met zijn donkergekleurde collega Campbel. Een indrukwekkend duo en niet alleen in de verschijning. Hij was als Hoogleraar bij Studium Generale een verademing tussen alle technische studierichtingen en vakken en hij bracht de actualiteit en de politiek naar Eindhoven. Ademloos heb ik zijn colleges gevolgd en zijn syllabus bestudeerd. Achteraf kan ik wel zeggen dat hij voor mij zeer inspirerend is geweest en mede heeft bijgedragen aan mijn huidige maatschappijvisie zonder dat ik dezelfde politieke kleur heb.  In mijn boek Trias Politica Ethica heb ik mijn verwerking daarvan gegeven.  http://triaspoliticaethica.blogspot.nl/2008/06/boek-trias-politica-ethica.html

Piet Steenkamp is geboren in Uithoorn, maar heeft lang in Eindhoven (een appartement in Woensel) gewoond waar hij ook is overleden. Hij was al zeven jaar weduwnaar en laat drie kinderen na en een grote groep kleinkinderen.
Naast zijn politieke en wetenschappelijke carrière heeft hij ook een grote bestuurlijke staat van dienst. Behalve partijvoorzitter heeft hij ook acht jaar het voorzitterschap van de 1e Kamer vervuld in de jaren 1983 tot 1991. Hij was in totaal bijna ruim 14 jaar Eerste Kamer lid (1965 tot 1999) en hoogleraar aan de TU/e vanaf 1960. Er wordt van hem gezegd dat hij dagelijks 9 dagbladen doornam inclusief Duitse en Amerikaanse kranten. Hij behoorde later tot de linkervleugel in het CDA en stond daarom ook bekend als "Rooie" Piet. Als ondernemer was hij voor een winstdelingsregeling met het personeel en voor inspraak en medezeggenschap van werknemers.  
Door een toeval kwam ik enkele jaren geleden weer in contact met een klasgenootje van de eerste twee jaren van het gymnasium, Yvonne Buck. Hoewel ik op een jongensinternaat  zat , Rolduc in Kerkrade , was de school  ook toelaatbaar voor meisjes. Yvonne behoorde tot deze eerste lichting. Zij is later politiek actief geweest in het wetenschappelijk bureau van het CDA samen met Jan Peter Balkenende en Ab Klink. Yvonne is ook in de Eerste Kamer terecht gekomen voor het CDA en werd verkozen tot voorzitter als opvolger van Piet Steenkamp.  Dankzij Yvonne heb ik de mogelijkheid gehad om de Eerste Kamer te bezoeken op een rustig moment. Daar heb ik ook de eregalerij gezien met olieverfschilderijen van oud-voorzitters. Yvonne Timmerman-Buck zoals ze nu heet is de eerste vrouwelijke voorzitter geweest en valt daar nu ook te bezichtigen naast het portret van Piet Steenkamp.

Met het overlijden van Piet Steenkamp verliest Nederland niet alleen een groot politicus,   wetenschapper en staatsman, maar ook iemand die zich jarenlang met hart en ziel heeft ingezet voor de publieke zaak. Hij kan nog gerekend worden tot de generatie van waardige politici, die niet beticht is geworden van het nastreven van eigenbelang .    
         

Geen opmerkingen: